maanantai 11. heinäkuuta 2011

Sininen hetki

 

Se on pienestä kiinni, bloggerista tai jostakin tuntemattomasta tekijästä, etten onnistunut siirtämään tätä videota Munkkiklubille enkä Syyssinfonikolle. Satusinfonia sen minulle esittää, kun teen rästihommia. On pitänyt lähettää kiitokset pienille tytöille Heinävedelle. Auttoivat minut huojuvia tikapuita pitkin ladon ylisille. Siellä oli kissanpoikien pesä. Katsoessani valokuvia muistan tuon kesäpäivän. He esittelivät kesäympäristöään lasten lailla kädestä pitäen.

Talonisäntä on kuollut. Kuinka sitä voi ketään ikäistään sanoa isännäksi tai emännäksi, kun edellisten sukupolvien muisto elää. Meille ei ole annettu mahdollisuutta jatkaa vanhempiemme jalanjäljissä. Sitä sanotaan sukupolvenvaihdokseksi.
- Mies tulee räkänokasta, mutta ei tyhjän naurajasta. Meistä on tullut aikuisia, vastataan omista asioista. Se ei kuitenkaan riitä. On liian paljon tyhjänpuhujia. Heitä sanotaan sijoittajiksi, jotka heiluttavat markkinatalouksia ja niiden pankkeja. Sen verran tiedän tämän päivän tilanteesta, että Urpilainen on hätäkokouksessa valtiovarainministerinä. Vakuusvaatimuksilla vaarantaa koko Suomen EU-jäsenyyden maataloustuet. Edellinen pelotteli, että eläkeläisten rahat on pelattu roskapankeissa.

Tuhlaajatytöillä ja -pojilla ei ole enää anteeksiantavaa isää, joka ottaisi tuhlarit avosylin vastaan ja ryhtyisi järjestämään juhlia. Juhlat on juhlittu velaksi ja odotetaan vankeustuomiota törkeästä lahjusten vastaanotosta. Piinataan hetken aikaa ja tuomiolle ei ole ole riittävää näyttöä. 
- Syytön, syytön, syytön koko ruunaremmi. Mikä lie ruuna, olisiko jotakin perhekalleuksien poistoon viittaavaa. Hevonen kuitenkin, konimuskaakkimus. 

Sanokoon kuka mitä tahaansa isien pahoista teoista, joita kostetaan monta polvea eteenpäin. Jotakin jää jälkipolville muistuttamaan aikaansaannoksista. Kuusi komeata poikaa, aikuisia miehiä, seisoi äitinsä haudalla. Se on saavutus, josta tätini saa minun vilpittömän tunnustuksen. Yhdeksästä äidinpuolen sisaruksesta ei kukaan yltänyt lähellekään tähän määrään. Suvulla on ollut toiset mittarit mitatessa saavutuksia. Niihin saavutuksiin sisältyy paljon vaiettuja asioita. Valokuvat ovat niistä kertoneet. Siksi tässä keskinäisen kehumisenkerhossa olen hiukan raottanut sanaista arkkua ja pyytänyt.
- Älä kysy enempää, sillä totuus tekee kipeää. Vaikeneminen on melkein minut tappanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti