keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/adventcalendar-extras/SLL_joulu_2014/SLL_Joulukalenteri_2014_mobiili_810x810px_ei_reunoja.jpg


Vähän on jo lunta kurren viiksikarvoissa! Tervetuloa seuraamaan Luonnonsuojeluliiton joulukalenteria. Luukkuja avataan joka päivä jouluun saakka.  


 
Tätä lintua kutsuttiin ennen nimellä partatiainen. Mutta eihän sillä ole partaa! Mikä linnun nykyinen nimi mahtaa olla? Vastaa kysymykseen ja osallistu norppapyyhkeen arvontaan.
        
Kolin kansallispuisto on kuvattu hyytävässä -36 asteen pakkasessa. Talven retkeilijöille kansallispuistot ovat mainio kohde!Ajaton klassikko saa katsojankin hymyilemään!
Voit poimia Erik Bruunin Norppajulisteen joululahjaksi Luontokaupasta.Metsien supersankari! Liito-oravan kotimetsiä on tärkeä suojella, joten liiturin ansiosta monet muutkin metsäneläimet säilyttävät kotinsa.

Itsenäisyyspäivän fanfaari tulee kansallislinnultamme laulujoutsenelta!

Kuuntele joutsenen juhlasoitto
Kiikuttaisitko lahjat ystävälle Norps Rescue -kassissa?
Kierrätyspuuvillasta valmistetun kassin voit ostaa Luontokaupasta.Naali nappisilmä vaihtaa talveksi valkean puvun ylleen ja tarvitsee lunta suojakseen. Anna naalille joululahjaksi lunta – tue ilmastonsuojelua!Pähkinämurska on sinitiaisen suurta herkkua. Pirteä sinitiainen painaa vain reilut 10 grammaa – siis vain vähän enemmän kuin joulukortti! 

PS Ensiksi opin erottamaan sinitiaisen talitiaisesta. Sinitiainen joulukortissa painaa 10 grammaa, menee perille joulupostimerkillä punaisessa pussissa. 
Pidä glögitauko joulukiireiden keskellä! 
Norppamukin voit hankkia pukinkonttiin LuontokaupastaAhma kiipeää tanakoilla tassuillaan vaikka puuhun. Mutta montako varvasta sillä on? Vastaa kysymykseen ja osallistu Norps Rescue -kangaskassin arvontaan.Takapihan piikikäs tuhisija on toivottavasti jo talviunilla. Kevään tullen se kaipaa seuraa. Anna siilille joululahjaksi pihakaveri – tue ympäristökasvatusta: sll.fi/lahjaluonnolleSaimaannorpan pikku kuutit kaipaavat kasvaessaan uimarauhaa. Annetaan se kuuteille, ei lasketa verkkoja vesille!


 
Tupsukorvat tunnistaa, tästä metsiemme kissaeläimestä ei voi erehtyä! Harva saa nähdä sitä, sillä ilves liikkuu enimmäkseen öisin. Jätetään kaivaminen maamyyrille! Anna kaivosoikeus joululahjaksi kontiaiselle – tue luonnon suojelua kaivosten ympäristöhaitoilta: sll.fi/lahjaluonnolle


Onko tästä kulkenut tonttu? Jokin eläin se taitaa sittenkin olla, mutta mikä? Vastaa kysymykseen ja osallistu norppa-siirtokuvatatuointien arvontaan.Suopöllöllä on tarkka katse! Pidä sinäkin silmät auki, jotta ainutlaatuinen suoluontomme suojellaan.

 Linnunlaulun toivekonsertti löysi vapaan Mustapääkerttusen.
Mistä linnusta Sylvian joululaulussa lauletaan? Suomen Luonto selvitti vastauksen.
PS. Suomen Luonto -lehti tilattavissa joulutarjoushintaan – hyvä lahjaidea luonnonystävälle.

 
Susi ja korppi, siinäpä kaverukset! Ryhdy sinäkin suden ystäväksi ja lahjoita sille turvallinen taival: sll.fi/lahjaluonnolleLumi pöllyää, kun leikkisä saukko temmeltää hangessa. Hyviä uutisia: uhanalaisia saukkoja on runsaammin kuin ennen!


Revontulten leiskuntaa yötaivaalla näkee todennäköisimmin Lapin pohjoisimmissa osissa. Helsingissäkin 
revontulia esiintyy tilastojen mukaan noin kerran kuukaudessa pimeinä vuodenaikoina, mutta tavallisesti kaupungin valot estävät niiden havaitsemisen.
(talvipäivänseisaus klo1.03) 


Mitä mesikämmen puuhaa? Taitaa haistella toisen karhun jättämiä hajujälkiä. Karhu tunnetaan myös nimillä otso, kontio ja kouvo.Uljas maakotka pesii suuressa puussa, usein vanhassa metsässä. Vielä ehdit hankkia joululahjaksi maakotkalle pesäpuun!
Lue lisää aineettomista lahjoistamme: sll.fi/lahjaluonnolleAika levätä ja unohtaa arjen kiireet. Hyvää joulua! Nauttikaa luonnosta!

1 kommentti:

  1. Jotenkin pompsahdin sivullesi ja bongasin nuo ihanat eläinkuvat. Viiksitimaliako kyselit? Ja ihana tuo lepäilevä oravainen....vautsi!

    VastaaPoista