maanantai 21. toukokuuta 2012

Pakanat Pakanamaan kartallaIltahartaus la 12.05.2012
Lauri-Kalle Kallunki, kanttori, Oulu

Alkusiunaus

"Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon”
(Jer. 29:11).

Huomenna vietämme äitienpäivää. Tuo päivä herättää minussa paljon kiitollisia ajatuksia; äidistä, kodista, huolenpidosta, välittämisestä ja rakkaudesta. Mielestäni sana koti on yksi kauneimmista sanoista. Kotiin liittyy paljon tunteita; siellä olen saanut kokea, että olen tärkeä ja minusta välitetään. Meidän jokaisen on tärkeä saada kotona kokea, että minua rakastetaan ja saan osoittaa rakkautta.

Miten kotimme voivat tänään? Miten sinun kodissasi jaksetaan? Miten sinä jaksat? Koetko luottamusta tulevaisuuteen?

Perheiden ostovoimaa ja kotitalouksien luottamusta talouteen kyllä mitataan, mutta kuka mittaa ja kyselee, mitkä ovat perheen voimavarat; miten vanhemmat jaksavat, onko heillä aikaa lasten kohtaamiseen, kuuntelemiseen.

Elämme hyvinvointiyhteiskunnan keskellä. Tästä huolimatta näyttää siltä, että keskellämme on paljon pahoinvointia, osattomuutta, syrjäytyneisyyttä ja välinpitämättömyyden kulttuuria. Tämä on erityisen surullista silloin, kun se kohdistuu lapsiin ja perheisiin - koteihin.

On perusteltua kysyä mikä on todellista hyvinvointia?

Vuorisaarnassa Jeesus opettaa (Matt. 6:25-34), mikä on oleellista, mikä viime kädessä tuo onnen niin tässä ajassa kuin tulevaisuudessakin.

"Älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?

Mitä te vaatetuksesta huolehditte! Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää. Minä sanon teille: edes Salomo kaikessa loistossaan ei ollut niin vaatetettu kuin mikä tahansa niistä. Kun Jumala näin pukee kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna joutuu uuniin, niin tottahan hän teistä huolehtii, te vähäuskoiset!

Älkää siis murehtiko: 'Mitä me nyt syömme?' tai 'Mitä me juomme?' tai 'Mistä me saamme vaatteet?' Tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne tietää kyllä, että te tarvitsette kaikkea tätä. Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin. Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet."

Rukoilkaamme

Rakas taivaallinen Isämme. Kiitos kodista ja lämmöstä. Kiitos jokapäiväisestä leivästä. Rukoilemme niiden puolesta, joiden tulevaisuutta varjostaa epätoivo ja ahdistus. Pyydämme Sinun läsnäoloasi sinne, missä välinpitämättömyyden kulttuuri on sammuttanut rakkauden ja toivon. Anna anteeksiantamuksen uudistaa se, mikä on mennyt rikki. Tahdomme jäädä tänä iltana iankaikkisen evankeliumin lupausten turviin. Se kuuluu nytkin vapauttavana sanomana, kaikkien syntien anteeksiantamuksessa Jeesuksen nimessä ja veressä. Aamen.

Siunaus


Musiikki: "Prelude" (säv. Gabriel Pierné), esittäjä: István Ruppert sekä laulu "Matkaan käykää, ystävät” (säv. Juhani Pohjanmies, san. Niilo Rauhala), esittäjät: Henna-Mari Sivula (sopraano), Joose Vähäsöyrinki (baritoni) ja Miikka Lehtoaho (urut).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti