keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Iltahartaus to 07.06.2012
Pauli Niemelä, kirkkoherra, Kiiminki

Jumalan siunausta sinulle!

Siunausta on ollut! Näin tuumasi pappi, joka katseli perheensä muuttolaatikoita. Hän oli saanut kutsun uuteen virkaan. Muuttoa varten pihalla odotti suuri kuorma-auto. Muuttolaatikkojen määrä innoitti papin arvelemaan pilke silmäkulmassa kertyneen omaisuuden Jumalan siunaukseksi. Siunausta on ollut!

Onko Jumalan siunaus mitattavissa muuttolaatikkojen määrässä? Mitä me pyydämme, kun toivotamme toisillemme Jumalan siunausta? Mitä Herran siunaus pitää sisällään?

Tämän viikon Vanhan testamentin lukukappaleena on tuttu Herran siunaus. Se koostuu kolmesta lauseesta. Se alkaa toivotuksella: ”Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua”. Merkillepantavaa on, että siunaus lausutaan yksikkömuodossa, sinulle. Onkin arveltu, että alkujaan siunaus lausuttiin kotoa pois lähtevälle. Hänet perheen pää yhdessä monen sukupolven kanssa siunasi elämän matkalle.

Oletko juuri kirjoittanut ylioppilaaksi, valmistunut ammattiin, saanut uuden työpaikan, oletko menossa naimisiin, jäänyt eläkkeelle tai muuten kohdannut uuden elämän tilanteen. Jokaisella meistä on oma elämänmatka. Siinä on erilaisia lähtemisiä. Juuri sinulle kuuluu tämä toivotus ”Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua!”

Siunaukseen sisältyy toivotus menestymisestä ja onnen löytämisestä elämässä. Jumala tahtoo elämääsi hyvää. Herran siunaus kertoo, että hän on lahjoissaan rikas Isä. Hänen hyvyytensä säteilee kaikkien luotujen elämään. Jeesus itse vakuutti tästä: ”Hän antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille ja lähettää sateen niin hurskaille kuin jumalattomille.” Siunaus ei takaa kuitenkaan helppoa ja ongelmatonta elämää. Siksi kuulet toivotuksen ”Herra varjelkoon sinua”. Se merkitsee huolen pitämistä, suojelua, jopa vartiointia. Hän lupaa auttaa sinua sairauksissa, vastoinkäymisissä ja elämän ahdingoissa.

Toiseksi Herran siunauksessa Jumalan pelastava toiminta saa erityisen painon. Siksi hän ottaa avukseen havainnollisen kuvan: ”Herra kirkastakoon kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen.” Kasvomme kertovat tunteemme ja asenteemme. Ja valossa kasvot näkyvät parhaiten. Herran kasvojen kirkastaminen merkitsee hänen sisäisen olemuksensa ja tahtonsa paljastamista. Valossa Herran kasvot säteilevät. Hän on sinulle armollinen.

Kerran Mooses halusi nähdä Herran kirkkauden ja sai vastaukseksi: ”Minä annan anteeksi kenelle tahdon ja armahdan kenet tahdon.” Armahtaminen on Jumalalle kaikkein ominta. Jumala on kirkastanut armahtavat kasvonsa Pojassaan. Golgatan ristiltä loistaa yhä pääsiäisen aurinko. Hänen kasvoistaan säteilee sanomaton rakkaus. Se valaisee kaikkein pimeimmänkin sopukan. Se paistaa kutsuen ja lämmittäen. Siksi saat uskoa syntisi anteeksi Vapahtajamme nimessä ja sovintoveressä.

Kolmanneksi Herran siunaus huipentuu ja tiivistyy toivotukseen rauhan saamisesta. Kun Herra antaa rauhansa, niin silloin hän kääntää kasvonsa sinun puoleesi. Hän kiinnittää katseensa sinuun. Hän ei käännä päätään pois sinusta eikä paina sitä alas. Hän toivottaa rauhaa, joka on enemmän kuin hiljaisuus tai rauhallisuus. Rauha on kokonaisvaltaista lepoa ja tasapainoa. Rauhasta kertoo yhteys Jumalaan, lähimmäisiin ja koko luomakuntaan. Tämä rauha ylittää jo ajan ja paikan rajat. Se ulottuu iankaikkisuuteen asti.

Jumalan siunaus on siis paljon laajempi asia kuin omaisuus, joka kertyy lopulta muuttolaatikoihin. Herra siunaa kyllä hyvyydellään ja lahjoillaan elämäämme. Erityisesti hän armahtaa rakkaudessaan. Hän antaa synnit anteeksi Kristuksen tähden. Hän lahjoittaa yli ymmärryksen käyvän rauhansa. Se on jo Pyhän Hengen työtä ja vaikutusta.

Herran siunauksessa jokainen lause sisältää Herran nimen. Se alleviivaa, että Herra itse toteuttaa siunauksensa. Siunaus ei ole automaatio tai mekaaninen toimitus tai maaginen lause. Jumala siunaa hänet, jonka tahtoo. Me voimme kyllä pyytää ja toivottaa toisillemme Herran siunausta.

Niin teki eräs pappikin. Omainen oli menettänyt äitinsä. Kaipaus ja ikävä tekivät mielen herkäksi. Läheisen kuolema puhutteli ja pani kysymään elämän suuri kysymyksiä. Aivan arkisessa kohtaamisessa pappi toivotti äitiään surevalle voimia ja Jumalan siunausta. Jumalan siunauksen toivotus puhutteli ja kolahti syvälle. Minulleko Jumalan siunausta? Olenko arvollinen saamaan Jumalan siunauksen? Toivotus pani kyselemään, mitä siunaus syvimmiltään tarkoittaa. Jumalan johdatuksessa hän tajusi kokemansa hyvyyden elämässä, löysi Jumalan armon, sai rauhan levottomaan sydämeensä.

Jumalan siunausta sinulle! Siunauksen saattelemana saat lähteä kohti tuntematonta tulevaisuutta. Pyydämme sitä yhdessä virren sanoin.

Virsi: 209:1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti