torstai 20. syyskuuta 2012

Taize-yhteisöAamuhartaus ma 17.09.2012
Aura Nortomaa, tutkija, Helsinki

Taizé-laulu: "In manus tuas, Pater"

Tässä Taizé-laulussa lauletaan: Sinun käsiisi, Herra, minä uskon henkeni.

Välillä tuntuu helpommalta uskoa Jumalan käsiin henkensä kuin päivittäinen elämänsä: ruokailunsa, vaatteensa, työpalaverinsa, kadonnut bussilippunsa. Sitä mielellään yrittää arjessa yksin ja itsekseen, omin voimin. Ajattelee, että eihän näihin pieniin asioihin nyt tarvita kuin minun voimani. Jumalan käsiin voi uskoa henkensä, se on riittävän isoa luovutettavaksi.

Sitten sitä vääjäämättä väsyy. Ja kenties sitä osaa huokaista yläkerran puoleen sitten tässä vaiheessa, riittävästi itseään uuvutettuaan. Voisi olla helpompaa niin meille kuin Jumalalle jakaa taakka suosiolla jo alun perinkin. Sinun käsiisi, Herra, minä uskon henkeni – kaiken mitä minussa on ja kaiken mitä elämässäni tapahtuu.

Taizé-laulu: "In manus tuas, Pater"

Toisen Mooseksen kirjan kuudennestatoista luvusta:

Aamulla oli maassa leirin ympärillä runsaasti kastetta, ja kun kaste oli haihtunut, oli autiomaassa jotakin hienoa ja rapeaa, ohutta kuin kuura maan pinnalla. Tämän nähdessään israelilaiset kyselivät toisiltaan: "Mitä tämä on?" He eivät näet tienneet, mitä se oli.
Mooses sanoi heille: "Se on leipää, jonka Herra on antanut teille ruoaksi. Ja näin on Herra siitä määrännyt: Kerätkää sitä niin paljon kuin tarvitsette: omer-mitallinen jokaiselle. Kukin kerätköön niin monelle kuin hänen teltassaan on ihmisiä." Israelilaiset tekivät niin ja keräsivät sitä, kuka enemmän, kuka vähemmän. Mutta kun he mittasivat sen omer-mitalla, ei enemmän keränneellä ollut liikaa eikä vähemmän keränneellä liian vähän, vaan jokainen oli saanut kerätyksi sen verran kuin tarvitsi. Mooses sanoi heille: "Kukaan ei saa jättää siitä mitään huomiseksi."

Matteuksen evankeliumin kuudennesta luvusta:

Jeesus sanoo:
Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat.
Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi.
Silmä on ruumiin lamppu. Jos silmäsi on terve, koko ruumiisi on valaistu. Jos silmäsi ovat huonot, koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, millainen onkaan pimeys!
Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa.

Taizé-laulu: "In manus tuas, Pater"

Rukoilemme:

Pyhä Jumala.
Sinä tiedät, kuinka vaikeaa meidän on elää vain päivä kerrallaan.
Tekee mieli rakentaa varastoja pahan päivän varalle.
Kiitos, kun välillä opetat meille, ettei mikään ole itsestään selvää.

Me tavoittelemme onnea kuin tuulta, etsimme ja kokoamme aarteita, jotka yhtäkkiä saattavat kadottaa arvonsa.
Korostamme omaa viisauttamme, vaikka tietomme ulkopuolella on paljon salattua ja tutkimatonta.
Jumala, anna meille nöyryyttä, kyselevää mieltä ja ymmärrystä, niin että valitsisimme sen, mikä on meille hyväksi nyt ja ikuisesti.
Vapauta meidät kantamasta turhia aarteita ja auta elämään tätä päivää Jumalan lapsen huolettomuudessa.

Jeesus Kristus,
meidän uskomme ei ole teoriaa, vaan luottamusta sinuun, että elämme koko olemuksellamme. Ja jopa sisäisissä taisteluissamme annat sydämiimme rauhan.

Rukoilemme

Isä meidän, joka olet taivaissa.
Pyhitetty olkoon sinun nimesi.
Tulkoon sinun valtakuntasi.
Tapahtukoon sinun tahtosi,
myös maan päällä niin kuin taivaassa.
Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme.
Ja anna meille anteeksi velkamme,
niin kuin mekin annamme anteeksi velallisillemme.
Äläkä saata meitä kiusaukseen,
vaan päästä meidät pahasta.
Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.

Ylösnoussut Kristus, varjele meidät tänään autuaaksijulistusten hengessä, ilossa, yksinkertaisuudessa ja armahtavaisuudessa. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti