tiistai 10. heinäkuuta 2012

Aber Du weisst den Weg für michAamuhartaus ma 09.07.2012
Laura Hytti, Yhteisvastuu-suunnittelija, Helsinki
Taizé-laulu: Aber Du weisst den Weg für mich

Tässä Taizé-laulussa lauletaan Dietrich Bonhoefferin, keskitysleirillä kuolleen papin sanoin: ”Jumala, anna ajatusteni suuntautua sinua kohti. Sinun luonasi on valo, sinä et unohda minua. Sinun luonasi on apu ja kärsivällisyys. Minä en ymmärrä sinun teitäsi, mutta sinä tiedät minun tieni.”

Nämä luottamusta täynnä olevat sanat sopivat hyvin eilen vietettyyn Apostolien päivään. Kristus on kutsunut meidätkin työtovereikseen: seuraamaan häntä ja kertomaan hänestä oman elämämme kautta. Häneltä löytyy kaikki apu, mitä tarvitsemme seurataksemme hänen kutsuaan.

Taizén yhteisön perustaja, veli Roger, korosti usein, että elämämme merkitys on siinä, että olemme ainaisesti rakastettuja. Jumala rakasti ensin meitä. Hän vaatettaa meidät oman anteeksiantamuksensa ja luottamuksensa vaatteella. Näin mekin rohkenemme ottaa riskin – antaa oman elämämme muiden hyväksi. Rakastaa muita, niin kuin Kristus on ensin rakastanut meitä.

Kristus kutsuu, rohkaisee ja varustaa meidät tänäänkin. Hän ei unohda meitä ja tietää tiemme, vaikka olisimme eksyksissä.

Laulun sanoissa rukoillaan, että ajatuksemme voisivat suuntautua Jumalan puoleen, sillä Jumalassa on kaikki valo, apu ja kärsivällisyys. Sinäkin voit nyt suunnata ajatuksesi Jumalan puoleen. Mitä sinä haluaisit rukoilla tänään Kristukselta?

Taizé-laulu: Aber Du weisst den Weg für mich

Kuulkaamme Taizén yhteisön tämän aamun raamatuntekstiä profeetta Jesajan kirjasta:

"Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani, sanoo teidän Jumalanne. Puhukaa lempeästi Jerusalemille ja kertokaa sille, että sen pakkotyö on päättynyt, että sen syyllisyys on sovitettu, sillä kaksin verroin on Herran käsi sitä kurittanut kaikista sen synneistä.
Ääni huutaa: Raivatkaa autiomaahan Herralle tie! Tasoittakaa yli aron valtatie meidän Jumalallemme!" (Jes. 40:1-3)

Taizé-laulu: Aber Du weisst den Weg für mich

Kuulkaamme Taizén yhteisön tämän päivän raamatuntekstiä Luukkaan evankeliumista:

"Samoihin aikoihin Jeesus meni vuorelle rukoilemaan ja vietti siellä koko yön rukoillen Jumalaa. Päivän koittaessa hän kutsui luokseen opetuslapsensa ja valitsi heistä kaksitoista, jotka nimesi apostoleiksi. Jeesus laskeutui vuorelta yhdessä heidän kanssaan ja pysähtyi tasaiselle paikalle. Siellä oli suuri joukko hänen opetuslapsiaan ja paljon kansaa kaikkialta Juudeasta, Jerusalemista ja rannikolta Tyroksen ja Sidonin seudulta. Kaikki he olivat tulleet kuulemaan Jeesusta ja hakemaan parannusta tauteihinsa. Myös saastaisten henkien vaivaamat tulivat terveiksi. Jokainen yritti väentungoksessa päästä koskettamaan häntä, sillä hänestä lähti voimaa, joka paransi kaikki." (Luuk. 6:12-13, 17-19)

Taizé-laulu: Aber Du weisst den Weg für mich

Rukoilemme Taizén veli Rogerin kirjoittaman rukouksen sanoin:

Elävä Jumala, me ylistämme sinua niistä lukemattomista naisista ja miehistä, nuorista ja lapsista, jotka ympäri maailmaa pyrkivät elämään rauhan, luottamuksen ja sovinnon todistajina. Auta, että mekin Kristuksen todistajien seuraajina, alkaen apostoleista ja Neitsyt Mariasta aina tämän päivän opetuslapsiin saakka, päivästä päivään olisimme valmiita luottamaan uskon salaisuuteen. Amen.

Herra, me rukoilemme Kirkkosi ja kristittyjen yhteyden puolesta. Auta meitä todistamaan sinun rakkaudestasi keskinäisen yhteytemme kautta.

Herra, me rukoilemme rauhan puolesta kaikkialla maailmassa. Auta sodan jaloissa olevia ihmisiä. Tue heitä, jotka rakentavat rauhaa väkivallan keskelle.

Herra, me rukoilemme niiden puolesta, jotka kärsivät talouskriisistä ja sen tuomasta epävarmuudesta. Rukoilemme työpaikkansa menettäneiden puolesta. Auta meitä pitämään huolta toisistamme ja osoittamaan solidaarisuutta yli rajojen.

Herra, me rukoilemme luomakunnan puolesta. Rukoilemme niiden puolesta, jotka tekevät työtä luonnon suojelemiseksi. Opeta meitä varjelemaan sinun luomaasi.

Herra, me rukoilemme kaikkien niiden puolesta, jotka todistavat sinusta, ja niiden puolesta, joita vainotaan uskonsa tähden. Ole lähellä heitä. Tee meistäkin sinun rakkautesi välikappaleita. Amen.

Ylösnoussut Kristus, varjele meidät tänään autuaaksijulistusten hengessä: ilossa, yksinkertaisuudessa ja armahtavaisuudessa. Amen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti