perjantai 17. joulukuuta 2010

Nyt seisahdun mä seimelles

Kuva:  it.wikibedia.org

Jouluun valmistautuminen on kertausta jo 69 joulun kokemuksella. Etsin kuvahakuna joulua seimen ääreltä. Kuvat ovat jonkun yksityisiä ja monien käyttöön liittyy lisensoimisehto.

Kuva on eksoottinen olkimajoineen, ihmisineen, arjen käyttöastioineen. Aasista olen kuullut minäkin, olihan se sen ajan kulkuneuvo Egyptiin pakomatkalla vastasyntyneen ja äidin istuessa selässä, isän kulkiessa rinnalla. Taivaalla täysikuu ja uusi tähti.

Minulla ei ole näitä ongelmia valmistautuessani jouluun. Oikorata vie Mäntsälään, asemalta tullaan hakemaan ja Ruotsin tulija noudetaan lentokentältä. Siinä meidän joulunviettäjät perinteisen joulun äärellä. Minut vielä halutaan mukaan, kun en ole laitoshoidossa. Ovat luvanneet sittenkin käydä katsomassa ja varsinkin, jos olisin luostarissa. He lupasivat yhdestä suusta: Sittenhän me tulemmekin. Olisi erilainen niukka joulu tavarataivaiden täyttämässä maailmassa valoa, kullankimallusta ja musiikkia sitäkin enemmän

Vaikeus johtuu siivota kotona. Olisi siirtolavan paikka, mutta en ole vielä kaikkea käynyt läpi. Mitä tarvitsen ja mitä heitän pois. Voimauttava valokuva tekee työtä minussa. Siihen antaa lahjansa Riston valinta. Monta muuta puhuvaa päätä pitää asiansa hehkuttamista tärkeänä. Heillekin on minulla lahja annettavana. 
Joulukortit ovat antaneet kattavan otannan, mitä vielä tuleman pitää. StoraEnson kutsua jouluglögille 22.12.10 en ota vastaan, niin turhautunut en vielä ole. Se muistuttaisi minua vain allekirjoituksen antamisesta StoraEnsolle hoitaa meidän metsäomaisuutta kuin omaansa. Pois se minusta, en tarvitse metsänhoitajaa.

Valokuvat elämäni onnellisista ajoista jouluineen ovat aikaväliltä, kun olimme kaikki sinkkuja vielä. Seitsemän avioparia muodostaa kuvakollaasin ylimpänä Vanhempieni kuva kultahääpäivänä. Alimpana suojeluspyhimykseksi valikoitunut Purnun Mauri. Ei ehtinyt tehdä parannusta elämänsä aikana, jonka vietti vankilassa suurimmaksi osaksi. Kuoli murtokeikalla saappaat jalassa. Lumihuntu antoi kevyen peiton siihen asti, kunnes mökinomistaja hänet löysi. 
Itse en tee mökkitarkastusta. Saavat kulkea omalla luvallaan ja lähettää minulle laskun osoitteeseeni, jossa en tunne sennimistä kiinteistöyhtymää. Jaksan odottaa oikaisua, enhän ole tekaistujen laskujen maksaja.


Nyt seimellesi seisahdan

2. En ollut vielä syntynyt, 
kun synnyit auttajaksi.
En armoasi kysynyt,
kun tulit turvaajaksi.
En vielä ollut päällä maan,
kun riensit tänne maailmaan,
aukaisit meille taivaan.

3. Yö synkkä peitti simäni,
vaan tulit, Jeesukseni.
Kirkastit yöni päiväksi
ja nousit valokseni.
Oi, aurinkoni, iloni,
lämmitä jälleen mieleni
armosi säteilyllä.

4. Kun murhe murtaa mieltäni 
tai epätoivo kaivaa,
rohkaise silloin sieluni
ja lievitä sen vaivaa.
Kun synti mieltä ahdistaa,
lohdutat, Jeesus, surevaa,
velkani maksoit kaikki.

5. Oi, Jeesus, tänne maailmaan
et tullut itses tähden,
minua saavuit auttamaan
kurjuuden kaiken nähden.
Ja raskaan ristin kärsien
armahdit minut, syyllisen.
Voisinko kyllin kiittää.

7. Vaan kuinka suuren vieraaani
ottaisin oikein vastaan,
kun sydämeni, lahjani, 
on multaa ainoastaan?
Oi Herra maan ja taivasten,
käyt itse luokse syntisten,
armosi meille anna.

Koulussa laulamani virsi tuli mieleen vanhoilla sanoilla. Olivat jotenkin korvalle mieluisia kuulla. Käyhän tämä näinkin ja varsinkin laulaa saksaksi samoja lauluja. Siinä onkin saksalaisen kirkon viehätys noudattaa vanhaa kaavaa jumalanpalveluksessa. 
Minun joulukirkko on Sinun joulusi ilman kirkkoa. Sininen ruutu auki ensiksi puoli tuntia, sitten yhdistyy ääni, jos yhdistyy. 
Matkan pituus eikä aikainen herätys ole ollut syynä jättää väliin joulukirkkoa. Nyt siitä on tullut viestintäviraston kynnyskysymys, voiko meillä enää laulaa virsiä ja lähettää liikuntakyvyttömille kirkon ohjelmaa kotiin.
Englantilaisella huumorilla senkin ajan voi käyttää bikinirajan vetämiseen, väkivaltaan ja muuhun emo horoottisten päähänpistoihin.
EVVK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti